Zwemmerseczeem

0
Zwemmerseczeem

Er bestaan verschillende vormen van eczeem en schimmelinfecties. De ene vorm van eczeem komt vaker voor dan de andere. Maar van welke vorm u ook last heeft, het geeft nare klachten waar u het liefst zo snel mogelijk van verlost wordt. Een infectie die vrij veel voorkomt is zwemmerseczeem.

Wat is zwemmerseczeem?

Het wordt wel eczeem genoemd, maar eigenlijk is het een schimmelinfectie. Vaak wordt het ook wel voetschimmel genoemd. Het is dan ook een infectie die voornamelijk voorkomt aan één of beide voeten en de infectie nestelt zich dikwijls tussen de tenen. Wanneer de infectie niet of niet voldoende behandeld wordt dan kan de infectie zich uitbreiden naar de voetzool.

Naar schatting heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking hier last van. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen. De schimmel die zwemmerseczeem veroorzaakt heet een dermatofyt. De dermatofyten zijn besmettelijk en worden overgebracht door direct contact met mensen of dieren of door contact met afgebladderde huidschilfers dat overal op kan zitten, zoals een haarborstel, kleding, meubels, beddengoed of handdoeken.

Oorzaak zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem wordt niet voor niets zo genoemd. Zwembaden en gemeenschappelijke douches zijn een grote bron voor deze voetschimmels. Dermatofyten nestelen zich graag in een vochtige huid. In een zwembad loopt iedereen op blote voeten, dus daar is het risico erg groot dat u besmet wordt.

Er zijn nog andere oorzaken, zoals het dragen van nauwe of slecht ventilerende schoenen. Er kunnen dan zweetvoeten ontstaan. Een verstoorde zuurgraad van de huid kan ook een oorzaak zijn. Dit kan ontstaan doordat de voeten teveel gewassen worden met zeep of dat zeepresten niet voldoende worden afgespoeld. Een normale huid heeft overigens een neutrale zuurgraad die voetschimmel kan tegengaan.

Symptomen

De symptomen beginnen tussen de tenen met een rode droge huid en witte schilfertjes. Er kunnen later ook kloofjes ontstaan die pijnlijk kunnen aanvoelen. Deze kenmerken zorgen vooral ook voor jeuk tussen de tenen. Wanneer de schimmelinfectie zich uitbreidt naar de voetzool, dan kunnen daar bultjes gevuld met pus ontstaan.

Ook kan de schimmelinfectie zich uitbreiden naar de nagels, waarbij er een vorm van een kalknagel kan ontstaan. Uitbreiding van de schimmelinfectie hoeft niet voor te komen. In sommige gevallen kan de schimmelinfectie weer spontaan genezen.

Preventieve maatregelen

Het is best mogelijk om voetschimmels te voorkomen. Er zijn dan ook verschillende maatregelen die dit kunnen voorkomen;

  • Was dagelijks uw voeten en het liefste zonder zeep of een zeep die de zuurgraad niet aantast
  • Droog uw voeten na het wassen zeer goed af
  • Dagelijks schone en goed ventilerende sokken en draag ook goed ventilerende schoenen
  • Loop nooit op blote voeten in zwembaden, maar draag (bad)slippers

Behandeling zwemmerseczeem

Wanneer u toch zwemmerseczeem heeft opgelopen dan zijn er enkele middelen om dit te behandelen;

  • Antischimmelzalf of crème. Deze zalven zijn speciaal ontwikkeld om voetschimmels tegen te gaan en werken goed. Wel is het van belang net zo lang deze zalf te gebruiken totdat de schimmelinfectie verdwenen is.
  • Jodium. Het is algemeen bekend dat jodium schimmels goed kan bestrijden. Dep tweemaal daags de schimmelplekken met jodium in.
  • Vette zalf of zinkolie. Deze producten zijn goed te gebruiken bij een ernstige vorm van de schimmelinfectie en gaat droge of natte plekken die de schimmelinfectie veroorzaakt tegen.

Producten bij zwemmerseczeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *