Lichttherapie
Datum: 12-04-2018 | Mathijs de Boer
Lichttherapie wordt ingezet als behandelwijze van atopisch (constitutioneel) eczeem bij volwassenen. Zonlicht (vooral het ultraviolette deel) kan een positieve invloed hebben op eczeem. Het onderdrukt namelijk het overactieve afweersysteem van de huid.
Er bestaat zowel een UV-B als UV-A lichttherapie. Lichttherapie wordt ook toegepast in de dermatologie voor de behandeling van huidaandoeningen zoals psoriasis en bepaalde soorten eczeem.
Zonlicht
Zonlicht bestaat onder meer uit UV-A en UV-B licht. UV-B licht heeft het meest effect en geeft het snelst een zonnebrandreactie. UV-B heeft ook het meest effect bij de behandeling van huidaandoeningen. Daarom gebruiken we bij lichttherapie UV-B. Een zonnebank heeft alleen maar UV-A licht en is daarom niet geschikt voor behandeling.
De Behandeling
Verschillende vormen van Eczeem (Neurodermitis) zijn met UV-lichttherapie goed te behandelen. De effectiviteit van
lichttherapie bij de behandeling van eczeem is duidelijk en wetenschappelijk aangetoond en maakt mede onderdeel uit van de normale geneeskunde. Bij een behandeling met ultraviolet licht wordt uw huid twee of drie keer per week belicht met ultraviolet-B (UV-B) licht of in sommige gevallen ultraviolet-A (UV-A) licht. Deze behandeling duurt tussen de acht en zestien weken, afhankelijk van het resultaat. Bij elke behandeling met lichttherapie wordt de belichtingsduur iets langer.
UV-B licht
Ultraviolet B ofwel UV-B licht remt de celdeling bij eczeem en heeft een positieve invloed op de ontstekingen. Omdat men bij UVB-licht het risico loopt op verbranding van de huid, kiest men vaak voor 'smal-spectrum' lichttherapie. Hierbij wordt het UVB-licht uitgestraald op een golflengte van rond de 311 nanometer. Roodheid van de huid en verbranding wordt bij UVB-311nm lichttherapie minder vaak waargenomen dan bij 'breed-spectrum' UVB-licht. Bij breed-spectrum UVB-licht stralen de lampen licht uit over het gehele UVB-lichtspectrum van 290 tot 320 nanometer. UV-B 311nm lichttherapie, ook wel bekend als TL-01 behandeling, heeft bij dermatologen dan ook een duidelijke voorkeur.
Als uw behandelend arts denkt dat behandeling met UV-B licht niet genoeg effect heeft, kan hij kiezen voor PUVA-therapie. Dit is UV-A licht gecombineerd met psoraleen. Psoraleen is een medicijn dat de huid eerst gevoelig maakt voor UV-A licht.
UVA en PUVA licht
UV-A is de afkorting van Ultraviolet A. UV-A, met een golflengte van 320 tot 400 nanometer, is het licht dat zorgt voor het bruin worden van de huid. Omdat UV-A minder krachtig is dan UV-B voor de behandeling van psoriasis wordt deze lichttherapiebehandeling meestal gecombineerd met medicijnen, zogenaamde 'psoralenen', die de huid gevoeliger maken voor UV-A licht. De combinatie van Ultraviolet-A licht in combinatie met psoralenen noemt men ook wel PUVA lichttherapie. Bij psoriasis remt PUVA de celdeling en heeft een positieve invloed op de ontstekingen Het nadeel van PUVA zijn vaak de bijwerkingen van de psoralenen zoals jeuk, misselijkheid en hoofdpijn.