Seborroïsch Eczeem Seborroïsch Eczeem

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende vorm van eczeem. Het komt naar schatting bij ongeveer vijf procent van de bevolking voor. Hierbij valt op dat deze vorm van eczeem zich vaker voordoet bij mannen dan bij vrouwen. Seborroïsch eczeem komt in verschillende vormen en mate. Deze vormen en overige informatie zullen we hieronder behandelen.

Wat is Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een relatief milde vorm van eczeem. Het is een schilferige aandoening van de huid, die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de gist 'Malassezia furfur' (Pityrosporum ovale). In de huid zitten vele duizenden klieren die talg aanmaken. Talg is een vette soort huidsmeer die de huid flexibel houdt. Bij Seborroïsch eczeem is de samenstelling van het huidsmeer gewijzigd. Hierdoor vermenigvuldigen de gistcellen zich sneller en zo ontstaat een irritatie/infectie aan de huid. Nu is het zo dat iedereen deze gistcellen heeft, maar door de snellere vermenigvuldiging ontstaat de irritatie van de huid die zich uit in jeuk, schilfering en roodheid.

Berg

Bij pasgeboren kinderen komt deze Seborroïsch eczeem ook vaak voor, maar dit wordt dan 'berg' genoemd. Het verschilt van de 'volwassen' vorm omdat het er anders uitziet. Het doet zich voor als gele, vettige korstjes op de hoofdhuid. Berg verdwijnt meestal binnen een paar weken vanzelf, of kan behandelt worden met een speciale lotion of shampoo. Ook een behandeling met een vitamine D olie kan de berg laten verdwijnen.

Roos

Roos is de mildste vorm van Seborroïsch eczeem. Als u alleen last heeft van jeuk en schilfertjes op de behaarde hoofdhuid, kan het zijn dat u last heeft van roos. Roos is goed te behandelen met o.a. speciale shampoos. Wel bestaat de kans dat als u stopt met het behandelen, de roos weer terug komt.

Symptomen van Seborroïsch eczeem

De voornaamste symptomen van Seborroïsch eczeem zijn:
 • Roodheid van de huid
 • Schilferen van de huid
 • Jeuk

Op welk deel van het lichaam komt Seborroïsch eczeem voor?

De meest voorkomende plaatsen op het lichaam waar Seborroïsch eczeem zich voordoet zijn:
 • Op de wenkbrauwen
 • In de plooien naast de neus

Andere, maar minder vaak voorkomende plekken zijn:
 • Achter de oren
 • Langs de haargrens op het hoofd

Soms kan er ook sprake zijn van een uitbreiding naar andere plooien zoals onder de borsten, buikplooien liezen etc... Door krabben kan de huid beschadigen en kan er eventueel een andere infectie optreden.

Oorzaken

Bij Seborroïsch eczeem delen de huidcellen zich vele malen sneller dan normaal. Deze afgestorven cellen laten in kleine droge plakjes los: de schilfers. Meestal zijn er een of enkele plekken op het hoofd die vrij scherp begrensd zijn met daarnaast normale hoofdhuid. Het kan jeuken maar verder is het onschadelijk. De symptomen manifesteren zich op zichtbare plaatsen (zoals het gezicht) wat erg vervelend kan zijn.

Behandelingen

De behandeling van Seborroïsch eczeem bestaat voornamelijk uit het bestrijden van de symptomen. Een definitieve genezing is, net als vele andere soorten eczeem, niet mogelijk. Voor de behandeling van deze vorm van eczeem heeft u een aantal mogelijkheden;
 • Een gistdodende crème
 • Een hormoon- zalf of crème
 • Tabletten (tegen gistinfecties) bijvoorbeeld een kuur met Itraconazol of Fluconazol
 • Lichttherapie, al wordt dit zelden toegepast voor deze vorm van eczeem

Bekijk hier onze selectie van middelen voor Seborroïsch Eczeem, Berg en Roos