Psoriasis Psoriasis

Psoriasis is geen eczeem, al lijken de symptomen van psoriasis en eczeem erg op elkaar. Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling en verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid.

Omdat de cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfering van huidschubben op de aangedane plaatsen plaatsvindt. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem.


Psoriasis Vulgaris

Psoriasis komt in verschillende vormen voor. De meest voorkomende is psoriasis vulgaris, 'gewone' psoriasis. Deze vorm is herkenbaar aan de duidelijk begrensde, rode, schilferende plekken. Deze plekken komen vooral voor op de strekzijde van de ellebogen, knieën en op de rug boven de billen. Maar de plekken kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld op de hoofdhuid. De Latijnse naam voor deze vorm is psoriasis capties.

Behandeling:
Deze vorm van psoriasis is op een aantal manieren te behandelen, namelijk;
- Crème of zalf (voorbeelden zijn: vitamine-D crème, ditranolcrème, corticosteroïden en teerzalven).
- Lichttherapie (zie: lichttherapie).
- Medicijnen (voorbeelden zijn: methotrexaat, ciclosporine, acitretine, fumaraten en biologicals).


Psoriasis Inversa

Een andere vorm van psoriasis is psoriasis inversa ofwel omgekeerde psoriasis. Men spreekt van psoriasis inversa als er grote huidplooien zijn aangedaan. Bij deze vorm ontbreken meestal de schilfers. Psoriasis Inversa is een vorm van psoriasis die vooral ouderen treft en zich met name in de huidplooien bevindt.

Behandeling:
Bij psoriasis inversa (plooien) is een zalf moeilijker uit te wassen en daarom gaat bij deze vorm van psoriasis de voorkeur dan ook uit naar een gel, lotion of een met shampoo uitwasbare crème.


Nagelpsoriasis (Psoriasis Unguium)

Bij veel mensen met psoriasis zijn de nagels ook aangetast. Nagelpsoriasis ofwel psoriasis unguium kan voorkomen op één nagel, maar ook op alle nagels van de handen en voeten. Vaak zitten er putjes in de nagelplaat en zijn er bruine verkleuringen te zien. Soms laat de nagel zelfs los.

Behandeling:
Helaas is nagelpsoriasis heel moeilijk te behandelen. Er zijn wel vormen van behandeling mogelijk maar vrijwel altijd zonder blijvend resultaat.

Opties:

  • Corticosteroïden injecties in elke aangedane nagel.
  • Behandeling met Daivonex (vitamine D).
  • Bij ernstige klachten kan een behandeling met tabletten overwogen worden.
  • Cosmetische reparatie van de nagel.


Artritis Psoriasis (Artritis Psoriatica)

Artritis psoriasis is een chronische ziekte die zich kenmerkt door psoriasis en pijn in de gewrichten (artritis, chronische gewrichtsontsteking). De diagnose 'Artritis Psoriasis' kan gesteld worden als er psoriasisplekken zijn in combinatie met gewrichtspijnen, rugpijn of stekende pijn achter het borstbeen. Bij mensen met artritis psoriatica komt vooral vaak nagelpsoriasis voor en ook vaker psoriasis op de hoofdhuid.

Behandeling:
Om ontstekingen te remmen worden pijnstillende ontstekingsremmers of reumaremmende medicijnen voorgeschreven door een reumatoloog. Huidklachten worden behandeld door een dermatoloog.