Overzicht Eczeem Zalf Eczeem Zalf

De basisbehandeling voor eczeem bestaat uit het insmeren van de huid met een vette crèmee of zalf. Bij het behandelen van eczeem met zalf of crème is het de bedoeling om de droogheid van de huid tegen te gaan. Hierdoor vermindert de irritatie en de jeuk.

Als gevolg van een irritatie of een huidallergie kan eczeem ontstaan. Er komt een stof vrij in het lichaam, waardoor bloedvaten verwijden en de huid geïrriteerd raakt. De geïrriteerde huidcellen zorgen voor een opgezwollen huid, vaak gepaard met roodheid en jeuk. Dit wordt vaak als pijnlijk ervaren.

Wat is het verschil tussen de zalf en de crème

Een crème heeft een binnenste fase die bestaat uit olie en een buitenste fase die bestaat uit water. De werking van een crème kan variëren van sterk indrogend tot neutraal. Een zalf heeft een binnenste fase die bestaat uit water en een buitenste fase die bestaat uit olie. Dus precies het tegenover gestelde van een crème. Een zalf legt een vettende laag op de huid aan zodat het natuurlijk vochtverlies door de huid wordt tegengegaan. Uit de praktijk blijkt dat de werkzame bestanddelen van een zalf beter/sneller intrekken dan die in een crème. Waarom dit zo is, weten de wetenschappers (nog) niet.

Gebruik

Gebruik minstens een keer per dag (vaker is ook geen probleem) een vette crème (vaselinecetomacrogolcrème) of zalf in de vorm van koelzalf, of de nog vettere cetomacrogolzalf. Hoe droger de huid, hoe vetter de crème of zalf die u dient te gebruiken. Op plekken waar de huid minder droog is, bijvoorbeeld in het gezicht, voldoet een neutrale crème (cetomacrogolcrème).

Corticosteroïden

Als het eczeem hardnekkig is en/of hevig jeukt, kunt u een vetcrème of zalf met corticosteroïden voorgeschreven krijgen: hydrocortison, triamcinolon of betamethason. Een andere benaming voor corticosteroïd-zalf is hormoonzalf. Corticosteroïden zijn afgeleid van een natuurlijk hormoon uit de bijnierschors. Ze remmen de ontsteking van uw huid. Ook werken ze jeukstillend en verminderen ze zwelling en schilfering.

Corticosteroïden verminderen de jeuk om zo het krabben tegen te gaan. Hierdoor kan de huid beter en sneller genezen. De zalf dient u volgens voorschrift één of twee keer per dag dun aan te brengen. Zolang u een corticosteroïd-zalf (hormoonzalf) niet vaker of langer gebruikt dan is afgesproken, treden er zelden bijwerkingen op, dit geldt ook voor gebruik door jonge kinderen. Voor het gebruik op gezicht, hals of huidplooien kunt u het beste alleen een milde hormoonzalf gebruiken.

Calcineurineremmende zalf of crème

Calcineurineremmers werken ontstekingsremmend en wordt de overactiviteit van het immuunsysteem bij eczeem op een andere wijze geremd dan bij bovengenoemde corticosteroïdcrème. Het voordeel van deze producten is dat het de huid niet dunner maakt, ook niet bij langdurig gebruik. Nadeel is dat de huid de eerste dagen van behandeling extra jeukt en prikt en de roodheid vaak nog toeneemt. Daarna nemen deze klachten bij de meeste mensen weer af en wordt het eczeem onderdrukt.

Overzicht Eczeem Zalf

Dermel
Huidzalf

Prijs vanaf

€ 21.20

Dermagiq Skin
Eczeem Zalf

Prijs vanaf

€ 7.74

VSM Calendulan
Eerste Hulp Zalf

Prijs vanaf

€ 8.90

Kamillosan
Zalf

Prijs vanaf

€ 5.15