Craquelé Eczeem Craquelé Eczeem

Wat is Craquelé eczeem

Craquelé eczeem ook wel asteatotisch eczeem of uitdrogingseczeem genoemd, is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door een droge, schilferige huid, die voornamelijk bij ouderen voorkomt. Het kan groot ongemak veroorzaken door pijn en jeuk op de plaatsen waar dit eczeem zich voordoet.

Symptomen van Craquelé eczeem

Wanneer de huid uitdroogt, er is dan te weinig water in de hoornlaag, raakt deze beschadigt. Het lichaam kan hierop reageren met een steriele ontstekingsreactie: uitdrogingseczeem. Craquelé eczeem (eczema craquelatum) is een speciale en goed te herkennen vorm van uitdrogingseczeem. Kenmerkend zijn de oppervlakkige barstjes en scheurtjes die in de hoornlaag ontstaan. Uitdroging treed vooral op bij ouderen en bij mensen met een atopische aanleg (erfelijke bepaalde aanleg tot eczeem, astma en hooikoorts).

Oorzaken

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van craquelé eczeem zijn een van nature droge huid en een neiging tot makkelijk beschadigen van de huid. De voorkeursplaatsen zijn de handen en de onderbenen (door water, zeep, afwasmiddelen, schoonmaakmiddelen e.d.). Douchen met doucheschuim, baden met badschuim en de droge lucht in de winter buiten en binnen (door bijvoorbeeld centrale verwarming) dragen bij aan uitdroging van de huid.

Behandelingen

De behandeling van uitdrogingseczeem bestaat uit stoppen van het gebruik van zeep, douche- en badschuim, korte tijd hormoonzalf smeren en daarna regelmatig invetten. Veel mensen gebruiken hiervoor een bodylotion, 'omdat die zo lekker in de huid trekt en niet plakt'. Dergelijke cosmetische preparaten brengen weliswaar wat vocht in de huid, maar bevatten te weinig vet om dat vocht vervolgens vast te houden: het water verdampt weer en de huid is er niets beter van geworden. Daarom moet de huid, bij voorkeur, met een vette crème of zalf behandelt worden.