Craquelé eczeem | Asteatotisch eczeem

Wat is Craquelé eczeem

Craquelé eczeem ook wel asteatotisch eczeem of uitdrogingseczeem genoemd, is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door een droge, schilferige huid, die voornamelijk bij ouderen voorkomt. Het kan groot ongemak veroorzaken door pijn en jeuk op de plaatsen waar dit eczeem zich voordoet.

Symptomen van Craquelé eczeem

Wanneer de huid uitdroogt, er is dan te weinig water in de hoornlaag, raakt deze beschadigt. Het lichaam kan hierop reageren met een steriele ontstekingsreactie: uitdrogingseczeem. Craquelé eczeem (eczema craquelatum) is een speciale en goed te herkennen vorm van uitdrogingseczeem. Kenmerkend zijn de oppervlakkige barstjes en scheurtjes die in de hoornlaag ontstaan. Uitdroging treed vooral op bij ouderen en bij mensen met een atopische aanleg (erfelijke bepaalde aanleg tot eczeem, astma en hooikoorts).

Oorzaak van Craquelé eczeem

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van craquelé-eczeem zijn een van nature droge huid en een neiging tot makkelijk beschadigen van de huid. De voorkeursplaatsen zijn de handen en de onderbenen (door water, zeep, afwasmiddelen, schoonmaakmiddelen e.d.). Douchen met doucheschuim, baden met badschuim en de droge lucht in de winter buiten en binnen (door bijvoorbeeld centrale verwarming) dragen bij aan uitdroging van de huid.

Behandeling van Craquelé eczeem

De behandeling van uitdrogingseczeem bestaat uit stoppen van het gebruik van zeep, douche- en badschuim, korte tijd hormonenzalf smeren en daarna regelmatig invetten. Veel mensen gebruiken hiervoor een bodylotion, 'omdat die zo lekker in de huid trekt en niet plakt'. Dergelijke cosmetische preparaten brengen weliswaar wat vocht in de huid, maar bevatten te weinig vet om dat vocht vervolgens vast te houden: het water verdampt weer en de huid is er niets beter van geworden. Daarom moet de huid, bij voorkeur, met een vette crème of zalf behandelt worden.

Middelen tegen eczeem

Er zijn vele producten en andere hulpmiddelen te verkrijgen om de klachten van eczeem tegen te gaan. Hierbij kunt u denken aan creme, zalf, dode zeezout en lichttherapie.

Hopelijk vindt u met de informatie op de volgende pagina's een passende oplossing om uw klachten bij eczeem tegen te gaan. Lees verder...

Eczeem creme | Eczeem zalf | Dode Zeezout
Eczeem bij Baby's | Eczeem bij Kinderen | Zemelen

Eczeem creme

De basisbehandeling voor eczeem bestaat uit het insmeren van de huid met een vette crème of zalf. Hoe droger de huid, hoe vetter de crème die u dient te gebruiken.

Bij het behandelen van eczeem met creme is het de intentie om de droogheid en irritatie van de huid tegen te gaan. Hierdoor vermindert de irritatie en de jeuk. De geïrriteerde huidcellen zorgen voor een opgezwollen huid, vaak gepaard met roodheid en jeuk. Dit wordt vaak als pijnlijk ervaren. Lees verder...

Lichttherapie tegen eczeem en psoriasis

Lichttherapie wordt ingezet als behandelwijze van eczeem. Zonlicht (vooral het UV deel) heeft een positieve invloed op eczeem. Het onderdrukt namelijk het overactieve afweersysteem van de huid.

Heeft u last van eczeem, psoriasis of vitiligo? Voor de behandeling daarvan hoeft u nu niet meer naar het ziekenhuis. Nu kunt u uw behandeling zelf thuis voortzetten.

Lees hier alles over lichttherapie bij Eczeem en Psoriasis...

Dode zeezout bij eczeem

Bij veel huidbehandelingen wordt geadviseerd van te voren te baden/vochtig deppen van de huid met Dode Zeezout. De huid kan na een behandeling met Dode Zeezout de werkzame ingrediënten van een kuurproduct of crème beter opnemen.

Sinds duizenden jaren staan de natuurlijke zouten, mineralen en modder uit de Dode Zee bekend om hun therapeutische werking tegen veelvoorkomende gezondheidsproblemen als psoriasis, artritis, hoofdpijn, reuma en eczeem. Lees verder...