Constitutioneel Eczeem (Atopisch Eczeem) Constitutioneel Eczeem (Atopisch Eczeem)

Wat is Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een niet-besmettelijke, maar wel chronische, huidaandoening. Het belangrijkste en vervelendste symptoom van deze soort eczeem is de jeuk. De huid van mensen met constitutioneel eczeem is slecht in staat vocht vast te houden en men heeft dan ook vaak een (extreem) droge huid.

Atopisch syndroom

Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Samen met hooikoorts, astma en voedselallergie is deze vorm van eczeem een aandoening die behoort tot het atopisch syndroom. Dat wil zeggen dat iemand die aanleg heeft om constitutioneel eczeem te krijgen, ook aanleg heeft om een van de andere aandoeningen te krijgen. Het gaat hier om een genetisch bepaalde aanleg. Als iemand in de familie aanleg heeft voor een van deze aandoening is de kans groter dat u er vervolgens ook mee te maken kunt krijgen. En omdat het een familiare aanleg betreft, kunnen deze aandoeningen ook bij andere familieleden voorkomen, zoals ouders, broers en/of zusters.

Symptomen van Constitutioneel eczeem

  • Jeuk
  • Droge tot extreem droge huid
  • Roodheid en schilfering van de huid
  • Kleine bultjes
  • Blaasjes
  • Vochtafscheiding van de huid

Op welk deel van het lichaam komt Constitutioneel eczeem voor?

Constitutioneel eczeem kan zich op alle plaatsen van de huid voordoen. Wel zijn er een aantal plaatsen aan te wijzen waar deze vorm van eczeem zich het meest voordoet:
* Bij volwassenen: nek, bovenkant van de handen en romp
* Bij kinderen: knieholten, elleboogsplooien en gezicht

Oorzaak van Constitutioneel eczeem

De oorzaak van constitutioneel eczeem is een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen, bijvoorbeeld bepaalde stoffen. Ook niet-allergenen prikkels zoals bijvoorbeeld warmte, droge lucht of (chemische) stoffen als zeep en wol kunnen het eczeem doen ontstaan. Stress kan ook een negatieve invloed hebben op de ernst van het eczeem.

Behandeling van Constitutioneel eczeem

Bij constitutioneel eczeem spelen vele factoren een rol. Er kunnen spontane verbeteringen en verergeringen optreden. Het is niet mogelijk constitutioneel eczeem met geneesmiddelen te genezen. De behandeling is gericht op het onderdrukken van de verschijnselen, waardoor de klachten afnemen of worden verlicht. Denk hierbij voornamelijk aan een behandeling met crème of zalf. Soms worden er ook andere medicijnen voorgeschreven.